Ελληνικό φόρουμ αφιερωμένο στα Ινδικά χοιρίδιά!


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Επίστρωση φλίς. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

kragion

avatar
Admin
Τα σχόλιά μου πρίν διαβάσετε παρακάτω:

Μετά την 1 κακή χρήση της fleece έμαθα την σωστή χρήση της!! Γι' αυτό και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου και να συζητήσουμε το όλο θέμα...

Το φόρουμ και τις γνώμες των μελών που εγώ διάβασα και συνέλεξα το παρακάτω υλικό, αναφέρονται σε περισσότερα απο 2 χοιρίδια. Σε κλουβιά τεραστίων διαστάσεων (σε σχέση με τα δικά μας δεδομένα) και σε χοιριδιάκια που δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν τουαλέτα (ή την χρησιμοποιούν ελάχιστα). Ανάλογα λοιπόν με όλα αυτά εσείς θα πρέπει να κανονίζεται και το κάθε πότε πρέπει να πλένεται τη φλίς σας, πόσα στρώματα υποστρώματος θα βάλετε, κάθε πότε θα κάνετε γενική απολύμανση του κλουβιού(με Hibitane scrub) κλπ κλπ...

Ότι είναι με έντονα γράμματα ή με πλάγια ή υπογραμμισμένα

1) Αγορά της σωστής fleece.
2) Προετοιμασία της fleece ΠΡΙΝ την στρώσετε.
3) Υπόστρωμα, ποιό να προτιμήσω?
4) Καθαρισμός της και άλλα σχετικά.
5) Γιατί μυρίζει??
6) Απομάκρυνση δυσάρεστων μυρωδιών απο το δωμάτιο (γενικά).
ΜΗΝ χρησιμοποιείται την fleece καλοκαίρι!!! Το ζωάκι σας θα σκάσει απο τη ζέστη και θα τρέχετε. Μερικοί βάζουν μπουκάλια με πάγο τυλιγμένα σε πετσέτα για να δροσίζονται, αλλά εγώ προσωπικά προτιμώ λεπτά πολυεστερικά υφάσματα.
***********************************

Επεξεργασία/μετάφραση/προσθήκες: kragion (http://greekguineapigs.forumgreek.com)
Πηγές: cavy-cool-crazy, CavySlaveinCA, guineapigcages
Αγορά της σωστής fleece:
Πρέπει να πάρετε 100% πολυεστερικό φλίς, γιατί έχει την ιδιότητα να απορροφάει τα ούρα και να τα στέλνει προς τα κάτω. Έτσι δεν παραμένουν στην επιφάνεια και τα ζωάκια μας να πατάνε στα τσισάκια τους.
Υπάρχουν διαφόρων ειδών φλίς όπως τα, polar ή anti-pill που συνήθως προτιμούνται. Η Polar είναι η πιο κοινή που θα βρείτε. Η anti-pill είναι επίσης πιο μαλακή, σχεδόν σαν βελούδο στην υφή.Η Sherpa fleece είναι πιο λεπτή και έχει ελαφρώς διαφορετική αίσθηση στα πλαϊνά, αλλά είναι επίσης κατάλληλη προς χρήση σε περίπτωση που δεν βρείτε τις άλλες 2.

Σε μαγαζιά με υφάσματα, θα βρείτε καλύτερες τιμές (στο μέτρο), απ' ότι τα συνοικιακά μαγαζιά.
Προετοιμασία της fleece ΠΡΙΝ την στρώσετε:

Πρέπει οπωσδήποτε να πλύνεται την φλίς σας πριν την στρώσετε για 2 λόγους:

1) Η φλίς χάνει τη γυαλάδα της και γίνεται πιο απορροφητική.
2) Με τις πλύσεις "μαζεύει" λίγο, οπότε μετά θα ξέρετε ακριβώς πώς να την προσαρμόσετε στο χώρο σας.

* Το ιδανικό είναι να την πλύνεται- στεγνώσετε 3 φορές. Τέσσερις είναι ακόμα καλύτερα.
* Πλύντε με ζεστό νερό στο πλυντήριο
* ΜΗΝ βάλετε μαλακτικό γιατί επαναφέρει την γυαλάδα της.

Υπόστρωμα, ποιό να προτιμήσω? (Είναι το υλικό που μπαίνει κάτω απο την fleece)

Τα παρακάτω μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνα τους ή με συνδιασμούς. Με πολλές ή λιγότερες στρώσεις:

* Χοντρές βαμβακερές απορροφητικές πετσέτες. 100% βαμβακερές. (Πλένονται)
Σύμφωνα με την εμπειρία ενός χρήστη: Χρησιμοποιεί και πλένει τις πετσέτες καθημερινά (έχει περισσότερα απο 1 χοιρίδια). Έχει 6 στρώσεις και τις πλένει στους 85C για πάνω απο 1 ώρα ώστε να μην μπορούν να επιβιώσουν ούτε ψείρες ούτε βακτήρια.
* Υπόστρωμα ενηλίκων. (Δεν πλένεται)
* Βρεφικό υπόστρωμα (σελτές). (Πλένεντε)
* Κουβέρτα πικ νικ. (Πλένεντε)
* Maitress pad, ή hospital pads ή Pads for Animals
* Πανί/πετσέτες μικροϊνας(θα το βρείτε στα είδη αυτοκινήτου). (Πλένονται)
* Polyester quilt batting. (Πλένεντε)
Σύμφωνα με την εμπειρία ενός χρήστη: Το υπόστρωμα αυτό χρειάστηκε να το αλλάξει μετά απο 1 μήνα που μύρισε. Κάθε εβδομάδα έπλενε μόνο τη fleece. Το υπόστ. αυτό πλένετε στο χέρι, μέσα στην μπανιέρα με ζεστό νερό και χλωρίνη.
θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.
* Waterproof crib pad (Πλένεται)
* Φανελέ ή βαμβακερά υφάσματα (Πλένονται)
* Εφημερίδες περιοδικά (δεν συνιστώνται γιατί μυρίζουν). (Δεν πλένεται)
* Πριονίδι, κύλινδροι ξύλου/άχυρου κλπ (δεν συνιστώνται γιατί μυρίζουν). (Δεν πλένεται)

Εάν χρησιμοποιήσετε την φλίς σωστά με το σωστό υπόστρωμα και τις πλύσεις , το ρίσκο να κρατά μυρωδιές είναι πολύ μικρό.


Πολλά υποστρώματα ραμμένα μαζί (Φλίς, 2 στρώσεις Zord και απο κάτω βαμβακερό ύφασμα):
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.][Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]


Καθαρισμός της και άλλα σχετικά.:
Μπορείτε να σκουπίζετε καθημερινά τα κακάκια με βουρτσάκι και φαρασάκι (σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στο νεροχύτη).
ΠΡΙΝ
τη βάλετε για πλύσιμο στο πλυντήριο πρέπει να σκουπιστεί με την ηλεκτρική σκούπα, να βουρτσιστεί και να τιναχτεί. Η σκούπα αφαιρεί το πολύ χόρτο. Μ' ένα καλό τίναγμα φεύγουν και οι τρίχες.

Στο πλυντήριο: Προτιμάται ένα ουδέτερο απορρυπαντικό σε ph και άρωμα. Το άρωμα του απορρυπαντικού βλάπτει το αναπνευστικό του ζώου σας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια ή στο δέρμα του. Μην ξεχνάτε ότι ζούν εκεί μέσα 24/7 την εβδομάδα. Το μαλακτικό δεν συνίσταται καθώς μπορεί να επαναφέρει την γυαλάδα της κουβέρτας, να μην είναι απορροφητική, να μυρίζει και τα βακτήρια να κάνουν πάρτι.

Tip: Καθαρίστε την με τα ειδικά roller για τα ρούχα σαν το παρακάτω και θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα στην απομάκρυνση των τριχών!!!

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


Γιατί μυρίζει μερικές φορές η φλίς?

Εάν η μυρωδιά προέρχεται απο την fleece: Πριν την βάλετε στο πλυντήριο για να σκοτωθούν τα βακτήρια, απλώς διαλύστε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό Vanish ή ελάχιστη χλωρίνη (την αραιωμένη, ΟΧΙ την παχύρευστη!! Εάν βάλετε παχύρευστη θέλει ακόμη λιγότερη ποσότητα!!) -στην Αμερική χρησιμοποιούν Clorox. Χρησιμοποιήστε χλωρίνη για χρωματιστά υφάσματα, ώστε να μην ξεθωριάσει το χρώμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: πρώτα διαλύεται το καθαριστικό μέσα νερό και μετά βάζετε την κουβέρτα!!! Το τελευταίο ξέβγαλμα της πλύσης να είναι πάντοτε με ξύδι για να φύγουν όλες οι μυρωδιές. Μηλόξυδο ακόμα καλύτερα.

Για την μυρωδιά μπορεί να φταίνε επίσης και κάποια υποστρώματα. Η εφημερίδα και οι μη βαμβακερές πετσέτες συνήθως διατηρούν την μυρωδιά. Γι' αυτό διαλέξτε πιο θα βάλετε.

Και τέλος, πλύντε την στη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία.
Απομάκρυνση δυσάρεστων μυρωδιών απο το δωμάτιο. ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ ΧΩΡΟΥΞίδι: Λίγο ξίδι σε μικρά μπολάκια σε διάφορα σημεία του χώρου, κυρίως όμως πάνω στα ζεστά καλοριφέρ, απομακρύνουν τις οσμές. Ενώ 1 κουταλιά ξιδιού βρασμένη σε 1 φλιτζάνι νερό μειώνει αισθητά τις μυρωδιές.

Κανέλα και γαρίφαλα: Βάλτε τα συγκεκριμένα ή και άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας μέσα σε μία γάζα ή ένα τούλι, κλείστε καλά και βράστε το πουγκί μέσα σε νερό για 1-2 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό..

Λεμόνι και πορτοκάλι: Όταν τα χρησιμοποιήσετε μην πετάξετε τις φλούδες αλλά βράστε τις σε ένα κατσαρολάκι με νερό για 15 λεπτά...

* Για να δημιουργήσετε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα στο δωμάτιό σας, βάλτε μία κατσαρόλα με βραστό ξύδι στο κέντρο του δωματίου. Το ξίδι θα εξουδετερώσει τις δυσάρεστες μυρωδιές.

* Βανίλια : Τοποθετήστε μία ποσότητα καθαρής βανίλιας μέσα σε βαμβακερό ύφασμα, κλείστε το με ένα σπάγκο και τοποθετήστε το σε ένα ρηχό πιατάκι μέσα στο δωμάτιο με το/τα ζωάκι/α σας.

* Μαγειρική σόδα : Ένα πιατάκι με μαγειρική σόδα, στο δωμάτιο με το ζωάκι σας, θα το διατηρήσει καθαρό από οσμές. Μην ξεχνάτε να την αντικαθιστάτε κάθε 1 μήνα, ρίχνοντας την παλιά σόδα μέσα στο νεροχύτη, απαλλάσσοντας έτσι και αυτόν από τις οσμές..

* Αποσμητικό κατοικίδιων ζώων:
Ξύδι από μηλίτη

* Βάλτε μερικά charcoal briquettes (κάρβουνα) σ'ένα τενεκεδάκι του καφέ τρυπήστε το και αφήστε το στο δωμάτιο να απορροφήσει της μυρωδιές.
Δεν είναι τοξικό αλλά μην το βάλετε μέσα στο κλουβί, καπου δίπλα είναι μια χαρά . Μετά απο μερικές εβδομάδες αντικαταστήστε το.
Και ο ενεργός άνθρακας (ACTIVATED CARBON) είναι απολύτως ασφαλές (τα φίλτρα νερού του ενυδρίου και το πόσιμο νερό φιλτράρονται απο τον ενεργό άνθρακα για να καθαρίσουν).
***************************************************
[i]

http://greekguineapigs.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης