Ελληνικό φόρουμ αφιερωμένο στα Ινδικά χοιρίδιά!


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Απόφραξη πρωκτικού σάκου.

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

1 Απόφραξη πρωκτικού σάκου. Την / Το Πεμ 14 Απρ 2011 - 2:23

kragion

avatar
Admin
Εισαγωγή:
Όλες οι παρακάτω πληροφορίες έχουν σκοπό να σας ενημερώσουν και να σας βοηθήσουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι το σωστότερο.

Τα αρσενικά Ινδικά χοιρίδια μπορούν να αναπτύξουν ένα φαινόμενο που ονομάζεται απόφραξη πρωκτικού σάκου/ αδένα. Αυτό οφείλεται κυρίως σε 2 λόγους: 1) στους μύες της πρωκτικής περιοχής που έχουν αποδυναμωθεί (λόγω ηλικίας) και δεν είναι πλέον ικανοί να αποβάλουν τα κόπρανα, 2) στην συνήθεια που έχουν τα αρσενικά χοιρίδια ν’ αφήνουν την μυρωδιά τους προκειμένου να σημαδέψουν την περιοχή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύονται κόπρανα ή ακαθαρσίες αντίστοιχα στον πρωκτικό σάκο, δημιουργώντας μια μεγάλη μάζα που με τον καιρό διογκώνεται και γίνεται πολύ επίπονη και επικίνδυνη.
Μη μπορώντας λοιπόν να αποβάλλουν το υλικό αυτό, είναι απαραίτητη η δική μας βοήθεια.
Όλα τα αρσενικά δεν αναπτύσσουν την εν λόγω απόφραξη. Γνωρίζοντας όμως γι’ αυτήν και ελέγχοντας το ζωάκι σας συχνά και προληπτικά, θα το κρατήσετε υγιές.
Για να κατανοήσετε πώς δημιουργείται αυτό το πρόβλημα είναι απαραίτητο πρωτίστως να γνωρίζεται την ανατομία του ζώου σας.


Ανατομικά:
Εάν αναποδογυρίσετε το χοιριδιάκι σας θα δείτε κάτω κάτω την περιοχή του πρωκτού:
Αυτός είναι ο πρωκτικός σάκος (rectum) που είναι ένα μικρό άνοιγμα όπου οι περιττωματικοί σβόλοι αποβάλλονται από την πεπτική οδό.
Εάν τραβήξετε ήπια τις πτυχές ξεχωριστά, πρέπει να παρατηρήσετε:
τον περινεϊκό σάκο (perineal sac) (δηλ. το εσωτερικό του πρωκτικού σάκου) που αποτελεί το 95% της περιοχής και περιέχει ένα κολλώδες ρευστό υλικό, που παράγεται από δύο μικρούς αδένες. Μέσα σ’αυτόν τον σάκο βρίσκονται ο πρωκτός και οι όρχεις.
Ο περινεϊκός σάκος είναι η περιοχή απο την οποία εκκρίνεται η χαρακτηριστική μυρωδιά που αφήνει κάθε ζώο προκειμένου να μαρκάρει την περιοχή του. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, μπορεί να κολλήσουν διάφορες ακαθαρσίες (τρίχες, υπόστρωμα, άχυρο...)!! Γι’ αυτό και θα πρέπει να καθαρίζεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα.
Σε περίπτωση που δεν επιμεληθούμε τον καθαρισμό της περιοχής με τον καιρό δημιουργούνται αποστήματα ή συρίγγια. Σε αυτήν την περίπτωση η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι αναγκαία για την σωτηρία του ζώου μας.
Γι’ αυτό και είναι
απαραίτητος ο προληπτικός πρωκτικός έλεγχος σε όλες τις ηλικίες!

Πρωκτική απόφραξη:
Στα ηλικιωμένα αρσενικά χοιρίδια (σπανίως σε νεαρά ή θηλυκά ζώα, επειδή ο σάκος είναι πολύ μικρότερος) οι μύες του πρωκτού τεντώνονται και με τον καιρό αποδυναμώνουν, με αποτέλεσμα το χοιριδιάκι μας να μην είναι πλέον ικανό να αποβάλει σωστά τα κόπρανά του. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι περιττωματικοί σβόλοι να παγιδεύονται ή να αποφράσσουν τον περινεϊκό σάκο.
Εάν δεν ελέγχεται και δεν καθαρίζεται την εν λόγω περιοχή, τότε το χοιριδιάκι σας θα αρχίσει να χάνει τη φυσική του κατάσταση επειδή δεν είναι πλέον ικανό να φάει τους [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] και η απόφραξη παρεμβαίνει στην κανονική χωνευτική διαδικασία και με τον καιρό δημιουργούνται αποστήματα ή συρίγγια (διαβάστε παρακάτω).


Πώς καθαρίζεται η περιοχή: Ετοιμάστε πρώτα το μείγμα για τις πλύσεις. Χρησιμοποιήστε: παραφινέλαιο (mineral oil) και χλιαρό νερό (ΟΧΙ καυτό). Με τις πλύσεις που θα κάνετε, θα ενυδατώσετε και θα μουλιάσετε την μάζα που έχει συσσωρευτεί με αποτέλεσμα να βγεί πολύ ήπια. Αναποδογυρίστε το χοιριδιάκι σας και σιγουρευτείτε ότι ανοίγετε απαλά και αρκετά τις πτυχές του πρωκτού έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε μέσα στον σάκο (είναι αρκετά βαθύς). Να είστε προετοιμασμένοι για την έντονα δυσάρεστη μυρωδιά που θα αναδυθεί! Συγκεντρώστε αρκετές μπατονέτες, μια σύριγγα (τον 6ml είναι μια χαρά) και χαρτομάντιλα. Αρχικά θα πρέπει να ενυδατώσετε/ λιπάνετε την περιοχή με το παραπάνω μείγμα, επομένως γεμίστε τη σύριγγα και με τρομερή προσοχή βάλτε την μέσα στον πρωκτό του ζώου. Επαναλάβετε την διαδικασία αρκετές φορές. Αφήστε το χοιριδιάκι για 10- 15΄, έτσι ώστε το έλαιο να μουλιάσει την μάζα που έχει συσσωρευτεί. Είναι πιθανό, σε μερικά χοιρίδια που δεν καθαρίζονται τακτικά να αναπτυχθεί ένα πρωκτικό βούλωμα, δηλ. μια στερεά μάζα απο ακαθαρσίες και νεκρά κύτταρα που είναι κολλημένη στα πρωκτικά τοιχώματα. Μην τραβάτε ποτέ μα ποτέ με τη βία οτιδήποτε έχει κολλήσει για τα καλά και δεν μπορείτε να το απομακρύνεται!! Καλύτερα πηγαίνετε στον κτηνίατρο. Το δέρμα σε αυτήν την περιοχή είναι πολύ λεπτό, και μπορεί εύκολα να σχίσει και να πληγωθεί προκαλώντας πόνο στο ζωάκι σαςόλη η παραπάνω διαδικασία παίρνει χρόνο και χρειάζεται πολλή υπομονή. Η αποστολή σας είναι να αφαιρέσετε τη μάζα όσο πιο μαλακά γίνεται και να λιπάνετε το εσωτερικό του περινεϊκού σάκου. Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού, πλύντε τοπικά (εξωτερικά, όχι εσωτερικά!!) το χοιριδιάκι με σαμπουάν για ζώα, για να εξαλειφθεί η δυσάρεστη μυρωδιά.
Φυσικά μην περιμένετε το χοιριδιάκι σας να δεχθεί την όλη διαδικασία με χαρά, του είναι όμως απολύτως απαραίτητη. Πιθανόν να χρειαστείτε βοήθεια απο ένα ακόμη άτομο, προκειμένου να κρατάει το ζωάκι σας για να μην κινείται διαρκώς. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνετε τουλάχιστον σε μηνιαία βάση, ανάλογα με το πόσο γεμίζει ο σάκος του χοιριδίου σας.


Πατήστε τη λέξη "spoiler" παρακάτω για να δείτε τις φωτογραφίες του πρωκτικού καθαρισμού. Προσοχή!! Αποθανατίζονται σκηνές της πρωκτικής περιοχής!!
Σπόιλερ:

Εισαγωγή παραφινέλαιου και νερού.[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]Καθαρισμός με μπατονέτα.[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Οι πρωκτικοί αδένες (λειτουργία τους γενικά):
Οι πρωκτικοί αδένες, είναι αδένες με μορφή “σάκου”, που βρίσκονται δεξιά και αριστερά σε κάθε πλευρά του πρωκτού. Αυτοί οι αδένες περιέχουν φυσικές υγρές εκκρίσεις, οι οποίες εκκρίσεις μπορούν να ποικίλουν σε χρώμα (κιτρινωπό, καφετί, κόκκινο, γκρι). Οι αδένες αυτοί υπάρχουν για ένα λόγο και ο λόγος είναι, να μπορεί το ζώο, να σημαδέψει και να αφήσει το στίγμα του, στο χώρο διαβίωσης του.
Στα περισσότερα ζώα οι πρωκτικοί αδένες αδειάζουν τακτικά και εύκολα. Σε αντίθετη περίπτωση οδηγούμαστε συχνά στην εμφάνιση διάφορων ασθενειών, που αφορούν αυτούς τους αδένες.
Τα παχύσαρκα ζώα υποφέρουν συχνότερα από τα πρωκτικά προβλήματα των αδένων, ενώ δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά να υπάρχει σχέση πρωκτικών αδένων και διατροφής. Όμως σε τροφές χαμηλής ποιότητας και αξίας, τα κόπρανα των ζώων έχουν μαλακή σύσταση, με αποτέλεσμα να μην ασκείται η απαραίτητη πίεση στον πρωκτό κατά την έξοδό τους, οπότε και οι πρωκτικοί αδένες δεν αδειάζουν, όπως θα έπρεπε. Ενώ σε παροχή τροφής υψηλής ποιότητας και αξίας, τα κόπρανα είναι συμπαγή και σκληρά και κατά την έξοδο τους ασκούν την ανάλογη πίεση για τη σωστή εκκένωση των πρωκτικών αδένων.
Ο τρόπος με τον οποίο αδειάζουν αυτοί οι αδένες αναφέρεται παραπάνω. Σε περίπτωση που δεν επιμελληθούμε τον καθαρισμό της περιοχής τότε με τον καιρό δημιουργούνται αποστήματα ή συρίγγια. Σε αυτήν την περίπτωση η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι αναγκαία για την επιβίωση του ζώου μας. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της μόλυνσης των πρωκτικών αδένων απαιτεί χορήγηση αντιβιοτικών σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου. Σε αρκετές των περιπτώσεων γίνεται και τοπική έγχυση μέσα στους αδένες. Επίσης χορήγηση παυσίπονου και αντιφλεγμονώδους φαρμάκου για την ανακούφιση του ζώου. Η θεραπευτική αποκατάσταση συνήθως είναι άμεση, εκτός των περιπτώσεων με συρίγγια και μεγάλα αποστήματα, οπότε επιβάλλεται χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Επίλογος:
Τα χοιρίδια μπορούν να έχουν επίσης ακαθαρσίες γύρω απο το πέος τους. Πείτε στον κτηνίατρό σας ή σε έναν πεπειραμένο ιδιοκτήτη (αρσενικού χοιριδίου) να σας δείξει πώς να ελέγχεται την περιοχή για ακαθαρσίες ή για τυχόν μπλεγμένες τρίχες γύρω από αυτό. Η φλεγμονή ή οι ακαθαρσίες σε αυτό το σημείο μπορεί να είναι πολύ επώδυνες για το ζωάκι σας. Άσπρα υπολείμματα γύρω από τη βάση του πέους μπορεί να είναι ενδεικτικό της συγκέντρωσης ασβεστίου. Εάν δεν είστε σε θέση να καθαρίζετε τον πρωκτό και το πέος ενός αρσενικού χοιριδίου, τότε μάλλον πρέπει να σκεφτείτε να υιοθετήσετε ένα θηλυκό χοιρίδιο ή απλά την όλη διδικασία αναλαμβάνει ο κτηνίατρος!Μετάφραση/ Αλλαγές/ Προσθήκες/ Φωτογραφίες kragion, για το greekguineapigs.forumgreek.com Πηγές: guinealynx, vets, cavymadness.


_________________
Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.
http://greekguineapigs.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης