Ελληνικό φόρουμ αφιερωμένο στα Ινδικά χοιρίδιά!
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ελληνικό φόρουμ αφιερωμένο στα Ινδικά χοιρίδιά!


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε όταν αρρωσταίνει το χοιριδιάκι μας.

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

kragion

kragion
Admin

Εισαγωγή:
Τα μέλη: Charybdis και Pigglies (του guinealynx forum) συνέταξαν έναν κατάλογο λαθών που κάνουν συχνά οι καινούργιοι ιδιοκτήτες όταν τα χοιριδιάκια τους είναι άρρωστα.
Διαβάστε λοιπόν τις συμβουλές τους για να είστε προετοιμασμένοι!
Η άμεση προσοχή και φροντίδα των συμπτωμάτων μιας ασθένειας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ινδικού χοιριδίου σας.
Να είστε παρατηρητικοί και να αναγνωρίζεται τα προβλήματα εγκαίρως γιατί τότε αντιμετωπίζονται ευκολότερα.

Τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε -- Γενικότερα:

1. Δεν αναγνωρίζουμε τα ιατρικά συμπτώματα και σημάδια, ώστε να πάμε στον κτηνίατρο.
2. Αφήνουμε μεγάλα διαστήματα αναμονής μέχρι να κοιτάξει το χοιριδιάκι μας ένας κτηνίατρος.
3. Επισκεπτόμαστε κτηνίατρο που δεν ειδικεύεται στα εξωτικά ζώα.
4. Δεχόμαστε την κτηνιατρική διάγνωση και θεραπεία ασυζητητί, χωρίς ερωτήσεις ή σχετική έρευνα.
5. Δεν κάνουμε τις σωστές διαγνωστικές διαδικασίες.
6. Θεωρούμε τα δευτερεύοντα σημάδια της ασθένειας ως αρχική αιτία.
7. Λάθη με τα φάρμακα -- λανθασμένο φάρμακο ή ανεπαρκής δόση ή διάρκεια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να είστε σίγουροι πως στο χοιριδιάκι σας δεν δίνεται (ή δώσατε) ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ([Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]). Αναθεωρήστε τον κατάλογο πρίν πάτε στον κτηνίατρο, ειδικά εάν ο κτηνίατρός σας δεν έχει εμπειρία απο χοιρίδια.

Μ.Α.Α. (Μολύνσεις του Ανώτερου Αναπνευστικού συστήματος) (URI, Upper Respiratory Infections):
1. Θεωρούμε πως τα σημάδια ασθένειας είναι απλώς μια αλλεργία. Το αποτέλεσμα είναι, επιδείνωση της ασθένειας και αύξηση του κινδύνου για το χοιρίδιο.
2. Παραμελούμε την χορήγηση αντιβιοτικών. Τα βακτηρίδια ακμάζουν και η ασθένεια προχωρεί.
3. Λανθασμένο αντιβιοτικό. Ακόμη και μερικοί εξωτικοί κτηνίατροι μεταχειρίζονται για τα χοιρίδια μόνο το Baytril. Αλλά δεν είναι το φάρμακο που σκοτώνει όλα τα βακτηρίδια.
4. Δεν υπολογίσουμε ότι μια καρδιοπάθεια μπορεί να είναι η αληθινή αιτία που κρύβεται πίσω απο τα συμπτώματα. Στα χοιρίδια μια καρδιοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή επαναλαμβανόμενων Μ.Α.Α. που δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά.
5. Δεν χρησιμοποιούμε άλλα φάρμακα εκτός από τα αντιβιοτικά. Ένα σοβαρό Μ.Α.Α. περιστατικό μπορεί να οδηγήσει στην πνευμονία. Σε τόσο σοβαρά περιστατικά, μπορεί να είναι απαραίτητα: διουρητικά, βρογχοδιαστολείς, ή ακόμα και οξυγόνο για να σωθεί το ινδικό χοιρίδιο μας.

Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος:
1. Παραμελούμε ν' αντιμετωπίσουμε ως επείγουσα κατάσταση, τα σημάδια μιας πέτρας στην ουροδόχο κύστη. Πολλά ινδικά χοιρίδια έχουν πεθάνει από την ουρική παρεμπόδιση.
2. Δεν παρατηρούμε ότι το χοιριδιάκι μας τσιρίζει κατα την αφόδευση ή αυτό το αποδίδουμε σε κάτι άσχετο απο τα κυστικά προβλήματα. Ενώ σχεδόν πάντα είναι κυστικό πρόβλημα.
3. Όταν υποψιαζόμαστε ουροποιητικό πρόβλημα, δεν κάνουμε ακτινογραφίες ώστε ν' αποκλειστεί το ενδεχόμενο πέτρας.
4. Προτιμούμε μια μη-χειρουργική παρέμβαση για τη θεραπεία των πετρών αυτών, συνήθως με ενέσεις ή ελπίζοντας ότι η πέτρα θα περάσει ή θα την αποβάλλει ο οργανισμός του. Η φυσική αποβολή της πέτρας είναι σπάνιο φαινόμενο, ειδικά στα αρσενικά χοιρίδια.
5. Δεν δίνουμε την απαραίτητη μετεγχειρητική φροντίδα, ύστερα απο χειρουργική αφαίρεση της πέτρας. Ένα οίδημα μετά από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει ουρική παρεμπόδιση. Μερικά προβλήματα των γεννητικών οργάνων (genitourinary tract) γενικότερα, μπορούν να επηρεάσουν και το γαστρεντερικό σύστημα (G.I. system), προκαλώντας φουσκώματα, διάρροια ή άλλες καταστάσεις που χρήζουν άμεσης θεραπείας.

Δεν τρώει:
1. Αργούμε να δώσουμε τροφή. Η αναμονή ακόμη και 24 ωρών μπορεί να είναι μοιραία για το γαστρεντερικό σύστημα ενός ινδικού χοιριδίου.
2. Δεν τους ταϊζουμε με το χέρι αρκετά συχνά ή καθόλου -- εάν θέλετε να σώσετε το χοιριδιάκι σας πρέπει να του δώσετε την πλήρη αφοσίωση και προσπάθειά σας, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.
3. Δεν του δίνουμε τα κατάλληλα συμπληρώματα. Πρέπει να τους δίνουμε (της Oxbow το: ) critical care ή χυλό απο τα pellet τους γιατί είναι πλούσια σε φυτική ίνα . Εάν τους δώσουμε οτιδήποτε άλλο, μπορεί να προκαλέσουμε φούσκωμα.
4. Δεν ζυγίζουμε τα χοιριδιάκια μας. Εάν δεν τα ζυγίζετε θα καταλάβετε την απώλεια βάρους όταν θα είναι πάρα πολύ αργά. [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
5. Παραμελούμε να ενυδατώσουμε (δηλ. να του δώσουμε νερό) το χοιριδιάκι μας, καθώς επίσης και να το ταϊσουμε. Το (gastrointestinal (G.I.) stasis) χρειάζεται ενυδάτωση για να λειτουργεί σωστά.

Οδοντικά προβλήματα:
1. Δεν εξετάζουμε τους τραπεζίτες/γομφίους. Τα προβλήματα δοντιών στα ινδικά χοιρίδια σχεδόν πάντα δημιουργούνται με τους τραπεζίτες.
2. Δεν χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία -- Δηλαδή, οι [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.], για να εξετάσουν τους τραπεζίτες κατάλληλα.
3. Τροχίζουμε/κόβουμε τους κοπτήρες αλλά όχι τους τραπεζίτες. Ειδικά με τον [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.], ένα κοινό κτηνιατρικό εργαλείο, αλλά το οποίο μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημία στα δόντια του χοιριδίου μας.
4. Δεν βγάζουμε ακτινογραφίες. Βγάζοντας ακτινογραφίες μπορούμε να βρούμε ένα ελλοχεύον πρόβλημα στο σαγόνι.
5. Δεν σκεφτόμαστε να ελέγξουμε πρώτα τα δόντια! Συχνά ένα ινδικό χοιρίδιο μπορεί να αποβιώσει, όσο ο κτηνίατος ψάχνει άλλες αιτίες για την απώλεια βάρους -αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και σ' έναν καλό κτηνίατρο που γνωρίζει απο εξωτικά ζώα.

Τριχόπτωση:
1. Δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη των παρασίτων, επειδή δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.
2. Αντιμετωπίζουμε τα παράσιτα/ακάρεα με ψεκασμούς, ή σαμπουάν, αντί για Ιβερμεκτίνη (ivermectin) ή άλλες ενώσεις τις Αβερμεκτίνης (Avermectin) -- τα μοναδικά γνωστά φάρμακα για την σωστή θεραπεία των παρασίτων/ακάρεων στα ινδικά χοιρίδια.
3. Λανθασμένη δόση Ιβερμεκτίνης (Ivermectin), (χρειάζονται τουλάχιστον 3 δόσεις) ή χρησιμοποίηση ανακριβών μεθόδων για τη δοσολογία όπως: "μερικές σταγόνες".
4. Δεν θεραπεύουμε όλα τα χοιρίδια στην οικογένεια, παρ' όλο που ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους. Έτσι πηγαινοφέρνουμε τα παράσιτα και τα χοιριδιάκια μας ποτέ δεν θεραπεύονται. Συνεπώς όταν έχω χοιριδιάκι μας αποκτά παράσιτα, το θέτουμε σε καραντίνα...
5. Επαναπαυόμαστε στα σημάδια του δέρματος για τη διάγνωση. Συχνά όμως μας δίνουν λάθος αποτελέσματα.

Αποστήματα:
1. Δεν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά για να σκοτώσουμε το (εκάστοτε) υπάρχων μικρόβιο. Τα ινδικά χοιρίδια είναι πολύ ευαίσθητα στις μολύνσεις.
2. Δεν κάνουμε πλύσεις στην περιοχή του αποστήματος, για να την κρατήσουμε ανοιχτή και να μειωθεί η μόλυνση.
3. Δεν εισάγουμε τους ειδικούς χειρουργικούς σωλήνες (drains) για ν' απομακρύνουμε όλες τις ακαθαρσίες, με αποτέλεσμα, κλείνοντας την πληγή η μόλυνση να παραμένει.
4. Δεν χορηγούμε παυσίπονα, οπότε σ' αυτή την περίπτωση το ινδικό χοιρίδιο μπορεί να σταματήσει να τρώει εξαιτίας του πόνου που αισθάνεται.
5. Με τη διαδικασία της αναρρόφησης (aspiration), εάν δεν αφαιρεθεί σωστά η μολυσμένη περιοχή, (κυρίως εκείνες που προκαλούνται από αυχενική λεμφαδενίτιδα (cervical lymphadenitis)),η μόλυνση επανέρχεται.

Edit, 11/5/2011: Το παρόν άρθρο ανανεώνεται/αναβαθμίζεται συνεχώς... Παρακαλώ επισκεφθείτε το ξανά, για να διαβάσετε τις νέες προσθήκες...


Επεξεργασία/ Μετάφραση/ Αλλαγές/ Προσθήκες: kragion, για το Greek Guinea Pigs Forum. Πηγές: guinealynx.

https://greekguineapigs.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης