Ελληνικό φόρουμ αφιερωμένο στα Ινδικά χοιρίδιά!
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ελληνικό φόρουμ αφιερωμένο στα Ινδικά χοιρίδιά!


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Η αναπαραγωγή των Ινδικών Χοιριδίων.

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

kragion

kragion
Admin


Για την αναπαραγωγή οικόσιτων ζώων, πρωτίστως θα πρέπει να γνωρίζεται τη νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Όπως σε όλα τα ζώα έτσι και στο Ινδικό Χοιρίδιο η διαδικασία της αναπαραγωγής είναι κάτι μοναδικό. Από το φλερτ μέχρι και τον απογαλακτισμό των μικρών η αναπαραγωγή προσφέρει στιγμές μαγικές. Παρόλα αυτά υπάρχουν και αρκετά μειονεκτήματα που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν δοκιμάσετε να αναπαράγεται τα κατοικίδια σας. Την περίοδο αυτή τα ζωάκια θα χρειάζονται: εντατική παρακολούθηση απο εξειδικευμένο κτηνίατρο (και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε), περισσότερη φροντίδα και επιπλέον τροφές αρίστης ποιότητας. Αυτό αν δεν έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο μπορεί να αποβεί μεγάλο πρόβλημα στην πορεία καθώς από ελλείψεις στην καθαριότητα ή στη διατροφή μπορεί ακόμη και να χάσουμε τα νεογνά. Τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της αναπαραγωγής είναι δύο, οι επιπλοκές στη γέννα και το που θα διαθέσουμε τους απογόνους. Η γέννα δεν είναι κάτι απλό και εύκολο για κανένα ζώο. Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές και να χάσουμε μικρά ή ακόμη και τη θηλυκιά μας. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν από πριν καθώς μπορεί να μην είναι πολύ συχνό φαινόμενο αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί. Μετά τον απογαλακτισμό θα πρέπει να βρούμε κάπου να δώσουμε τα μικρά που δεν μπορούμε να φροντίσουμε. Μία γέννα μπορεί να δώσει από 2-6 μικρά και όπως καταλαβαίνεται είναι απίθανο να θέλετε να τα κρατήσετε όλα. Καλό είναι οι γέννες να προγραμματίζονται έτσι ώστε τα μικρά να έρχονται σε περιόδους που υπάρχει ζήτηση και όχι σε εποχές όπως το καλοκαίρι που θα είναι πιο δύσκολο να τους βρείτε οικογένειες.

Τα Ινδικά Χοιρίδια ωριμάζουν σεξουαλικά πολύ νωρίς. Αυτό στη φύση έχει τη σκοπιμότητά του καθώς έχουν αρκετούς φυσικούς εχθρούς και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διαιώνιση του είδους. Σαν κατοικίδιο ζωάκι δεν πρέπει να το αφήνουμε να ζευγαρώσει μετά την ηλικία των 6 μηνών, καθώς υπάρχουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε επιπλοκές στη γέννα! Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι η διάθεση του αρσενικού για ζευγάρωμα αμέσως μετά τη γέννα. Γιαυτό το λόγο καλό είναι να αφαιρούμε τον αρσενικό από το κλουβί λίγο πριν τη γέννα και για αρκετό διάστημα μέχρι να είναι η θηλυκιά σε κατάσταση να κυοφορήσει ξανά.

Η γέννα συνήθως γίνεται νωρίς το πρωί, το θηλυκό γλείφει ένα ένα τα μικρά καθώς γεννιούνται και στο τέλος τρώει τον πλακούντα. Αν κάποια μικρά γεννηθούν νεκρά θα πρέπει να τα απομακρύνεται αμέσως. Τα μωρά απογαλακτίζονται περίπου την 3η με 4η εβδομάδα της ζωής τους. Καλό είναι να τα αφήσουμε με τη μητέρα τους μέχρι και την 6η εβδομάδα εντείνοντας την προσοχή μας στα αρσενικά μικρά όμως καθώς μπορεί να παρουσιάσουν διάθεση για ζευγάρωμα μετά την 3η εβδομάδα. Αν αντιληφθούμε κάτι τέτοιο πρέπει να τα χωρίσουμε αμέσως. Τα ινδικά χοιρίδια μπορούν να δεχτούν από την αρχή της ζωής τους στερεά τροφή και αυτό μας επιτρέπει να μην χορηγούμε ειδικές τροφές για μεγάλωμα μικρών. Το μόνο για το οποίο θα πρέπει να φροντίσουμε κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι η μητέρα να παίρνει αρκετά υγρά μέσω της διατροφής της (φρούτα, λαχανικά κλπ).

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αφήνουμε την αναπαραγωγή των χοιριδίων σε αυτούς που ξέρουν τί κάνουν. Μόνο οι επίσημοι και αναγνωρισμένοι εκτροφείς μπορούν να εμβολιάζουν τα χοιρίδια που προορίζονται για αναπαραγωγή και να λαμβάνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις που απαιτούνται. Αναγνωρισμένοι εκτροφείς είναι φυσικά όσοι έχουν σχετική άδεια!!


Επιπλέον αποτρεπτικοί λόγοι για το ζευγάρωμα/εγκυμοσύνη:

1. Απαγορεύεται απο την Ελληνική νομοθεσία* η κατ' οίκον αναπαραγωγή ζώων. Δεν είναι δυνατόν να ζευγαρώνουν/γεννάνε όσοι έχουν Ι.Χ. στην Ελλάδα. Τα μικρά που θα γεννηθούν τί θα γίνουν;

2. Ανήθικη εκτροφή και πώληση ζώων. Υπάρχουν και εκείνοι που σε περίπτωση που τους χαριστεί ένα ζωάκι, θα το ζευγαρώσουν μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτούν (οικονομικά) τα νεογέννητα. Το τί επιπλοκές θα προκείψουν απο τη γέννα δεν τους ενδιαφέρει...

3. Χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα.

4. Ταΐζονται ως τροφή σε άλλα ζώα ή ερπετά (π.χ. φίδια).

5. Είναι πολλοί εκείνοι που τα παίρνουν χωρίς να το έχουν αποφασίσει συνειδητά με αποτέλεσμα να τα βαριούνται πολύ σύντομα. Και καταλήγουν... φαντάζεσται που!!

+ και κάποιοι λόγοι που δεν τους έχω σκεφτεί τώρα...




* ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3170
Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 2
Παράγραφος 1,β
ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται να μεριμνά για την ευζωία και την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέταση του ζώου συντροφιάς του.

Παράγραφος 6
Οι κάτοχοι θηλυκών ζώων συντροφιάς οφείλουν να μην επιδιώκουν ή διευκολύνουν την αναπαραγωγή ζώων και να μεριμνούν για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.

Η παραβίαση των ανωτέρω επισύρει πρόστιμο 300 έως 1.500 ευρώ!


Επεξεργασία/ Μετάφραση/ Αλλαγές/ Προσθήκες: kragion, για το Greek Guinea Pigs Forum. Πηγές: guinealynx, paradeisospet.

https://greekguineapigs.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης